Jak dbać o nóż N46? Pielęgnacja

Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezwykle praktyczne i użyteczne narzędzie. Aby jednak zachował swoje właściwości na długi czas, należy o niego odpowiednio zadbać. Dowiedz się, jak należy go używać, jak czyścić oraz jak ostrzyć.

Nóż wymaga odpowiedniej troski

Wraz z użytkowaniem, każde narzędzie ulega zużyciu i dotyczy to również noży, nawet tych wykonanych z wysokiej jakości materiałów. Dlatego też należy o nie odpowiednio dbać. W innym przypadku ostrze może ulec złamaniu, stępić się, czy zardzewieć, a w przypadku naprawdę dużego zaniedbania doprowadzenie go do pierwotnego stanu może być nie lada wyzwaniem nawet dla profesjonalisty. Z tego powodu warto o swoje narzędzia dbać na co dzień, pilnując, by były użytkowane w odpowiedni sposób. Dotyczy to również noża szefa kuchni z linii N46.

Ręcznie wytwarzane noże

Korzystaj zgodnie z przeznaczeniem

Przede wszystkim z narzędzi należy korzystać zgodnie z ich przeznaczeniem. Do innych działań jest przeznaczona jest piła do drewna, tarka kuchenna, a do czegoś innego nóż taktyczny czy tasak. Również nóż szefa kuchni ma swoje określone przeznaczenie. Powinien być on stosowany do takich zadań, jak krojenie i siekanie produktów spożywczych (serów, warzyw, owoców, mięs itd.).

Ostrze noża N46 jest bardzo ostre dzięki temu symetrycznemu szlifowi dwustronnemu o bardzo cienkiej krawędzi. To sprawia, że jest dość wszechstronne narzędzie, jeśli chodzi o typowo kuchenne zadania, jednak nie nadaje się do zadań wymagających użycia większej ilości siły, takich jak łupanie kości czy mrożonek (do tego lepiej sprawdzić się może specjalistyczny tasak), a także do prac w ogrodzie czy prac polowych. Przy tego typu użytkowaniu ostrze noża może ulec skruszeniu się.

Nie upuszczaj noża!

O stali nierdzewnej wykorzystanej w nożu N46 warto myśleć trochę tak, jak o ceramice, która owszem, może być bardzo trwała i twarda, jednak przy upadku może się skruszyć. Co prawda ostrze noża nie potłucze się na tak niewielkie kawałki, jak porcelanowy talerz, jednak w razie upadku, nawet z niewielkiej wysokości, może ulec skruszeniu. Dlatego też należy traktować nóż możliwie delikatnie, odkładając go na miejsce. Najbezpieczniej jest użytkować nóż N46 bezpośrednio nad kuchennym blatem. Warto także zadbać o to, aby ręce podczas użytkowania były czyste i suche. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko, że narzędzie niespodziewanie wyślizgnie Ci się z nich w trakcie pracy.

Nie myj w zmywarce

Zmywarka to bez wątpienia duże ułatwienie w kuchni, jednak nie sprawdza się ona do mycia w niej noży, a zwłaszcza tych z naturalną, drewnianą rękojeścią. Wysoka temperatura oraz silne detergenty mogą w negatywny sposób wpływać na każdy element tego narzędzia. Ponadto długotrwały kontakt z wodą może uszkodzić naturalne drewno z którego stworzona jest rękojeść. Z tego powodu nie zalecane jest mycie noży z linii N46 w zmywarce. 

Jak czyścić nóż N46?

Nóż N46 najlepiej czyścić ręcznie, z użyciem miękkiej gąbeczki, łagodnego środka myjącego oraz ciepłej, bieżącej wody. Narzędzie powinno zostać wyczyszczone bezpośrednio po użyciu, a następnie osuszone za pomocą ręcznika lub ściereczki. Dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu rys oraz rdzy. Należy pamiętać, że stal nierdzewna ma na nią zwiększoną odporność, jednak jeśli narzędzie z niej wykonane będzie przez długi czas w kontakcie z wodą i tak może się pojawić. Jest to proces, którego nie da się w pełni powstrzymać, a jedynie można go ograniczyć, dodając do stopów odpowiednie substancje i prawidłowo pielęgnując narzędzia.

Jak przechowywać nóż N46?

Nóż szefa kuchni N46 został zapakowany w wygodny blok z naturalnego dębowego drewna. To właśnie w nim można bezpiecznie go przechowywać. W ten sposób nóż zawsze jest pod ręką, chronione jest jego ostrze a on sam nie stanowi zagrożenia dla użytkowników. Oczywiście sam blok może zostać wymieniony na inny, np. mieszczący kilka różnych noży, albo można zastąpić go pokrowcem wykonanym z takich materiałów jak drewno, czy gruba skóra. Ważne jest jednak, aby pod żadnym pozorem nie leżał swobodnie w szafce lub w szufladzie odpowiednio zabezpieczonego ostrza.

Warto również zadbać o to, by odkładany na miejsce nóż zawsze był czysty i suchy. Dzięki temu nóż na dłużej zachowa swoją ostrość.

Do opakowania noża dodany jest również olejek do rękojeści, pozwalający lepiej zadbać o narzędzie.

Jakich desek do krojenia używać?

Niezwykle istotnym elementem w pielęgnacji noża są deski do krojenia. Będzie on użytkowany bezpośrednio na ich powierzchni, dlatego mają one bardzo duży wpływ na stan ostrza.

Powierzchnia deski nie powinna być zbyt twarda – nóż powinien być w stanie się w nią delikatnie „wbić”, co ogranicza tępienie się krawędzi i zmniejsza ryzyko pęknięcia ostrza. Pamiętaj, że uszkodzenia nie muszą być widoczne gołym okiem. W trakcie użytkowania na jego powierzchni mogą pojawiać się mikrouszkodzenia, które w znacznym stopniu wpływają na jego ostrość.

Dlatego też nie używaj desek wykonanych z takich materiałów jak szkło, czy naturalny kamień. Choć mogą one wyglądać dobrze, nie nadają się do tego, aby na nich bezpiecznie kroić, a zwłaszcza używając narzędzia wykonanego z twardej (a co za tym idzie, zwykle mniej elastycznej) stali.

Warto postawić na deskę wykonaną z naturalnego drewna o odpowiednim poziomie twardości. W trakcie użytkowania należy ułożyć ją tak, by jej słoje w miarę możliwości pokrywały się z kierunkiem krojenia.

Pamiętaj o regularnym ostrzeniu noża!

Ostrze noża posiada swoje unikatowe właściwości, na które wpływa jego cienkość, stworzona przez odpowiednie szlifowanie w trakcie produkcji. Jednak w trakcie użytkowania zaczyna się ono ścierać, a tym samym spłaszczać, tracąc swoją pierwotną ostrość. Jest to proces naturalny, któremu nie da się zapobiec. Owszem, twarde gatunki stali ścierają się wolniej, jednak po długim czasie użytkowania każdy nóż będzie wymagał ostrzenia.

O poziom naostrzenia noża warto troszczyć się regularnie. Najwygodniejszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest oddanie go do miejsca specjalizującego się właśnie w ostrzeniu. Można również nauczyć się tej sztuki samodzielnie, choć zwłaszcza na początku proces ten może wymagać zdobycia odpowiedniej wiedzy i zaangażowania.

Jak często należy ostrzyć nóż N46?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od tego, w jaki sposób i jak często nóż będzie użytkowany. Inaczej będzie zużywało się ostrze noża używanego w restauracji przez wiele godzin dziennie, a a inaczej to, po które sięga się co jakiś czas.

Tuż po zakupie noże zwykle są naprawdę ostre. Po chwili użytkowania tracą jednak swoją pierwotną ostrość, stabilizując się i zachowując ją na nieco niższym poziomie przez dłuższy czas. Gdy jednak zauważysz, że Twój nóż zaczyna kroić gorzej, nie czekaj – warto jak najszybciej zadbać o swoje ostrze, aby nie stracić jego pierwotnego kształtu.

Troska o przedmioty to sztuka

Pędzący do przodu świat oraz rosnący konsumpcjonizm sprawiają, że otaczamy się coraz większą ilością przedmiotów wątpliwej jakości. Warto odmienić te tendencję i wybierając przedmioty codziennego użytku  stawiać na te, które mają szansę być naprawdę długowieczne. Odpowiednią opieka o te przedmioty zaczęła urastać do miana prawdziwej sztuki. Nóż szefa kuchni z linii N46 może służyć Ci przez długie lata, jeśli odpowiednio o niego zadbasz. Korzystaj z niego zgodnie z przeznaczeniem i ciesz się jego wysoką jakością przez długie lata!