Dowiedz się więcej o marce

Kształt rękojeści noża – jaki najlepiej wybrać?

W linii noży N46 można znaleźć noże z dwoma wariantami rękojeści. Dzięki temu możesz wybrać taki model, który odpowiada Ci bardziej. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając swój rzemieślniczy nóż N46?

Co wpływa na dobry chwyt?

Na odpowiedni chwyt noża ma wpływ wiele elementów. Bardzo istotne jest na przykład wyważenie narzędzia, od którego zależy to, jak odruchowo układa się palce na rękojeści. Ważny jest również materiał, z którego została wykonana sama rękojeść. Nie powinna być stworzona ze zbyt śliskiego, wypolerowanego materiału, ponieważ korzystanie z takiego narzędzia może być niebezpieczne dla użytkownika. Należy brać pod uwagę, że w kuchennych warunkach często pracuje się z wilgotnymi rękami, co sprawia, że odpowiednia powierzchnia rękojeści jest naprawdę istotnym elementem.

Nóż, który dobrze leży w dłoni

Kolejnym ważnym czynnikiem jest kształt rękojeści noża, jej wyprofilowanie i grubość. Odpowiednie dobranie tych parametrów pomaga w utrzymaniu pewnego chwytu i sprawia, że podczas pracy dłoń męczy się zdecydowanie wolniej.

Te wszystkie czynniki muszą być przemyślane już na etapie tworzenia projektu noża, tak aby dobrać odpowiedni chwyt do jego wyważenia i wykorzystanych materiałów. Warto dodać, że nie ma jednego, uniwersalnego kształtu czy wyważenia, które będzie odpowiadać wszystkim użytkownikom. Każdy pasjonat kuchni ma swoje preferencje co do rodzaju chwytu, zależne od m.in. doświadczenia w kuchni, wzrostu czy budowy dłoni. Dlatego też należy pamiętać, że odpowiedni kształt rękojeści to taki, który po prostu najbardziej Tobie pasuje.

Rękojeść z drewna palisandrowego

Rękojeść noży z linii N46 została wykonana z naturalnego drewna palisandrowego, znanego także pod angielską nazwą santos rosewood. Jest ono bogate w naturalne oleje i charakteryzuje się głębokim, ciepłym odcieniem oraz pięknym usłojeniem. To sprawia, że jest ono nie tylko  dość odporne na działanie wody, ale również wyjątkowo się prezentuje. Noże dostępne są w dwóch różnych wariantach.

Kształt rękojeści noża szefa kuchni N46-K

Rękojeść noża N46-K została zainspirowana historyczną rękojeścią noża NK-46. Jej charakterystyczna szerokość 18 mm zapewniała odpowiedni chwyt. Ponadto nóż posiada kanelowanie ryflowane pod kątem 45°, które nawiązuje do wyglądu i kształtu wspomnianego już, charakterystycznego detalu noża NK-46. Ma ono jednak również funkcje praktyczne. Taka niejednorodna powierzchnia posiada zwiększoną przyczepność, a co za tym idzie, dłoń nie ślizga się w trakcie korzystania z noża, zapewniając pewny chwyt.

Dla kogo sprawdzi się nóż szefa kuchni N46-K?

Nóż N46-K doskonale sprawdzi się dla miłośników wysublimowanego, tradycyjnego wzornictwa, które łączy historyczne odniesienia z lekkim wyglądem i elegancją. Jest również doskonała dla osób szczególnie ceniących sobie polską tradycję nożowniczą. Świetnie sprawdzi się do codziennego użytkowania, wygodnie leżąc w dłoni. Dzięki swojej twardości nóż N46 nadaje się również do użytku przez profesjonalistów.

Rękojeść tego noża posiada dość wąską górną krawędź rękojeści, zwłaszcza w okolicy łączenia jej z ostrzem, co gwarantuje szczególną precyzję w trakcie krojenia.

Ergonomiczna rękojeść noża N46-D

Nóż szefa kuchni N46-D posiada ergonomiczną rękojeść, która doskonale sprawdza się w trakcie długotrwałego korzystania z noża. W odróżnieniu do noża N46-K jest przyjemnie gładka, co zapewnia jej nowoczesny wygląd. W dolnej części, tuż przy łączeniu z ostrzem, posiada wgłębienia na palec, gwarantujące pewny chwyt. To sprawia, że świetnie nadaje się dla osób, które spędzają w kuchni dużo czasu.

Dla kogo sprawdzi się nóż N46-D?

Rękojeść noża N46-D gwarantuje wygodę użytkowania nawet przez wiele długich godzin. Dlatego doskonale sprawdzi się w profesjonalnych rękach, ale nie tylko. To idealny nóż dla tych, którzy lubią gotować hobbystycznie i robią to często, np. zapraszając znajomych i rodziny na obfite poczęstunki. To też doskonałe narzędzie dla tych osób, które cenią sobie klasyczny styl oraz eleganckie wykonanie narzędzi.

Dlaczego warto wybrać dobry nóż szefa kuchni?

Wysokiej jakości nóż to dobra inwestycja na długie lata. Zadbany nóż w warunkach domowych może służyć Ci nawet przez kilkadziesiąt lat, zachowując odpowiednią ostrość i swój wyjątkowy wygląd. Zakup dobrej jakości narzędzia pozwala nie tylko na zaoszczędzenie w długiej perspektywie, ale również na kilka sposobów pozwala na dbanie o społeczeństwo i środowisko:

ogranicza zbędne wykorzystanie surowców – im mniej przedmiotów kupujesz, tym mniejsze jest ich zużycie, co z kolei pozytywnie wpływa na otaczający Cię świat;

pozwala na zapewnienie godziwych warunków pracy wykonwawcom – wyższa jakość wiąże się często z klarownym pochodzeniem oraz łańcuchem dostaw produktu, dzięki czemu możesz sprawdzić, czy kupowane przez Ciebie rzeczy zostały wykonane w etyczny sposób;

pozwala na kontrolę nad źródłem pozyskiwanych surowców – takie surowce, jak drewno wykorzystane w rękojeści noża, są odnawialne, jednak ważne jest kontrolowanie zrównoważonej wycinki drzew. Sięgając po wysokiej jakości produkty, otrzymujesz gwarancję, że wszystkie surowce pochodzą z legalnych źródeł.

Ponadto wysokiej jakości, rzemieślniczy nóż to też unikatowe dzieło sztuki, które będzie cieszyć Twoje oko każdego dnia. Może być doskonałą pamiątką, a także pomysłem na prezent z ważnej okazji lub dla szczególnej osoby.