Noże N46 są tworzone przez rzemieślników sztuki nożownictwa od samych podstaw, zaczynając od projektu i selektywnego doboru materiałów, poprzez przygotowywanie ostrza i tworzenie rękojeści. To sprawia, że każdy z nich jest jedyny w swoim rodzaju.
Linia noży N46 to noże szefa kuchni, stworzone z dbałością o każdy detal. Ich kształt, wielkość i wyważenie zostały dobrane tak, aby doskonale leżeć w dłoni. Po przygotowaniu podstawowego kształtu ostrza oraz rękojeści noże są szlifowane i polerowane, a następnie łączone w całość. Każdy nóż składa się z kilku elementów. Poza rękojeścią znajduje się w nim bolster noża (łączenie ostrza z rękojeścią) oraz metalowy pin z unikatowym numerem.
Tworzenie każdego noża rozpoczyna się od stworzenia odpowiedniego projektu. Po wyznaczeniu celu, czyli cech, jakie nóż ma spełniać, wybierany jest dokładny kształt ostrza, jego grubość oraz kształt rękojeści. Wszystkie elementy muszą zostać dobrane tak, aby ostatecznie narzędzie było idealnie wyważone. Dlatego też to na tym etapie rozpoczyna się dobieranie odpowiednich materiałów, które zostaną wykorzystane do stworzenia noża.
Projekt noży N46 został stworzony na podstawie zachowanego projektu marki Gerlach z lat 80. XX-wieku. Kształt ostrza tych noży szefa kuchni oraz grubość wykorzystanej stali pozostała niemal niezmienna w stosunku do dawnego projektu. Inspiracja rękojeścią jest widoczna zaś szczególnie w przypadku noża N46-K, ponieważ również posiada on charakterystyczne kanelowanie. Zostało ono jednak dostosowane do współczesnych standardów tak, aby korzystanie z noża było jeszcze wygodniejsze.
Nie da się ukryć, że każdy nóż powinien mieć przede wszystkim dobrze dobrane ostrze o idealnie cienkiej i doskonale wyszlifowanej krawędzi tnącej. Dawniej rzemieślnik przygotowywał stal samodzielnie, wykuwając ją w swoim warsztacie. Dziś sam proces przygotowania stali jest zmechanizowany, co gwarantuje stałość parametrów i tym samym potencjalnie podwyższa jakość samej stali. Tak przygotowana, trafia do rzemieślnika, którzy na jej bazie tworzy ostrze.
Ostrze noża N46-DS zostało wykonane z wyjątkowego materiału. Powstało ono ze stali zgrzewanej, nazywanej też stalą damasceńską. Łączy ona stal N690 ze stalą Nitro B. Dzięki temu po przygotowaniu ostrza i wytrawieniu go w kwasie na jego powierzchni pojawiaja się wzór, unikatowy dla każdego noża. Chcesz wiedzieć więcej na temat tego procesu produkcyjnego? Przeczytaj o tym TUTAJ.
Rękojeści noży N46 to prawdziwe rękodzieło. Z bloczku drewna palisandrowego rzemieślnicy wydobywają odpowiedni kształt poprzez bardzo precyzyjną obróbkę. Ponieważ każdy kawałek naturalnego materiału jest nieco inny każdy egzemplarz ma nie tylko inne usłojenie, ale może również nieznacznie różnić się np. pod względem kształtu rękojeści. To urok rzemieślniczych produktów, który świadczy o unikatowości każdego egzemplarza noża.
Noże N46 posiadają dwa elementy wykonane z mosiądzu. Pierwszym jest pin, na którym znajduje się logo marki oraz unikatowy numer przypisany do każdego egzemplarza, wraz z rokiem produkcji. Drugim jest bolster znajdujący się na łączeniu ostrza z rękojeścią. Zamieszczenie tych elementów wymaga szczególnej precyzji ze strony rzemieślnika, świadcząc o jego szczególnych umiejętnościach.
Na sam koniec procesu tworzenia nóż musi zostać odpowiednio wykończony. Rękojeść jest pokrywana naturalnym olejem, który przedłuża jej trwałość, a ostrze jest czyszczone i nadawane są mu ostateczne szlify. Wówczas przychodzi etap pakowania nóż. Trafia on do barwionego na czarno bloku wykonanego z naturalnego drewna, który zawiera również buteleczkę z olejem do pielęgnowania rękojeści. Tak przygotowany nóż trafia do eleganckiego, czarnego pudełka z logiem marki.
Gerlach S.A.
ul. Braci Kobylańskich 41
26-340 Drzewica