Jej nazwa wzięła się od Damaszku w Syrii, gdzie historycznie wytwarzano stal o unikatowej jakości jak na średniowieczne standardy. Niestety, jej produkcja zanikła około XVII-wieku. Od tamtej pory nieznane są dokładne sposoby produkcji ówczesnej stali. Współcześnie zaś tym słowem określa się materiał wielokrotnie zgrzewany, czasem z różnych rodzajów stali. Po przygotowaniu ostrza z tego typu materiału i zanurzeniu go w kwasie na jego powierzchni pojawiają się unikatowe, niepowtarzalne wzory.
Tworzenie zgrzewanej stali jest procesem bardzo czasochłonnym. Wymaga doprowadzenia materiału do temperatury bliskiej spalenia. Następnie elementy składa się ze sobą, spawa lub skręca, obtacza w topniku, podgrzewa do wysokich temperatur i ostrożnie obija się je młotkiem. Po kilku tego typu cyklach uzyskuje się litą stal zgrzewaną.
W ten sposób powstała stal często ma właściwie niepoliczalną ilość warstw. Są one tworzone na różne sposoby. Niektóre rodzaje tzw. damastu są układane na siebie, a następnie scalane, inne następnie składa się wielokrotnie, a jeszcze inne po ułożeniu na siebie wielu warstw są skręcane.
Zgrzewaną stal po złożeniu czeka etap walcowania i frezowania, co pozwala na stworzenie płaskowników o pożądanej grubości. To z nich wytwarza się docelowe ostrza narzędzi.
Stal nierdzewna N690 to wytrzymała stal, z której często wytwarza się różnorodne narzędzia użytkowe. To ona została wykorzystana do stworzenia noży z linii N46. Podobnie jest z modelem N46-DS, jednak w jego przypadku połączone zostały dwa różne rodzaje stali: wspomniana już stal N490 oraz Nitro B, charakteryzująca się niższą zawartością niklu i chromu, co sprawia, że szybciej się wytrawia i ciemnieje. Zostały one poddane procesowi zgrzewania, a następnie z tak stworzonego tzw. damastu zostało wykonane unikatowe ostrze noża.
Stal wykorzystana do stworzenia noża N46-DS została uzyskana metodą skręcania przygotowanego wcześniej stalowego prętu.
Stal zgrzewana, choć wytworzona z różnych rodzajów stali, na pierwszy rzut oka nie różni się od stali jednowarstwowej. Przynajmniej do czasu. Dopiero na samym końcu ostrze jest polerowane papierem ściernym o gradacji 1500, a następnie wkładane do kwasu. To on sprawia, że na jego powierzchni zaczynają pojawiać się wzory. Po wyciągnięciu nóż jest ponownie polerowany, tym razem papierem o gradacji 1500-2000.
Po wytrawieniu ostrza, jest ono łączone z rękojeścią.
Każdy z noży N46-DS. jest unikatowy nie tylko przez wzgląd na numer serii przypisany do każdego z produktów, ale również przez wyjątkowy wzór stali na każdym egzemplarzu. Jest to więc szczególne rękodzieło, charakteryzujące się najwyższą jakością wykonania – użytkowe dzieło sztuki, które może towarzyszyć Ci w kuchni każdego dnia.
Gerlach S.A.
ul. Braci Kobylańskich 41
26-340 Drzewica